background
Rogier van Otterloo is The Composer WMC update - NIEUWS // Menno de Jong // 08.11.2016

Sinds eind mei van dit jaar, wanneer het nieuwe show thema van Adest Musica bekend werd gemaakt, is het stil geweest rondom het WMC vanuit Sassenheim. Heel bewust stil, zodat de vereniging in alle rust toe kan werken naar een drukke maar mooie winterperiode. De muzikanten en de instructie hebben achter de schermen echter niet stilgezeten. Een update van onze WMC voorbereidingen…. The Composer in progress!

Bewust werd er dit jaar voor gekozen om de optredens in het najaar te beperken tot de maand september. Vanuit het WMC projectteam lag er de wens om in de maand oktober een officiële start te maken met de WMC voorbereidingen. En dat met succes. Het 68-koppige mars- en showteam aan muzikanten hebben de eerste 35 uur repetitie tijd erop zitten. Dit onder aansturing van een gedreven instructieteam, bestaande uit 11 personen. Elk met hun eigen expertise, ingezet op de momenten wanneer daar vraag en behoefte naar is. De tijd is rijp om nieuwe WMC details prijs te geven.

Rogier van Otterloo

Niemand minder dan de Nederlandse componist en dirigent Rogier van Otterloo is The Composer. Van Otterloo is met name bekend van de werken Soldaat van Oranje en Turks Fruit. Maar daarnaast heeft Van Otterloo nog heel, heel veel meer fraaie composities gemaakt. Dat is de muzikanten inmiddels wel duidelijk geworden na het zien, horen en spelen van de partituren die momenteel op de lessenaar staan. Gemakshalve pakken we er een stukje Wikipedia bij, om voor de geïnteresseerden, de verdere achtergrond van Rogier van Otterloo te vertellen.

Bron: Wikipedia

Willem Rogier van Otterloo (Bilthoven, 11 december 1941 – aldaar, 29 januari 1988) was een Nederlandse componist, arrangeur, pianist en dirigent.

Van Otterloo werd geboren als oudste zoon van de componist en dirigent Willem van Otterloo en Annette Jacoba Adriana Heukers. Van kinds af aan werden het gevoel en de liefde voor muziek hem met de paplepel ingegoten.

Van Otterloo speelde viool, maar schakelde over op drums en daarna op piano. Hij volgde het Vossius Gymnasium te Amsterdam en richtte daar het Gold Coast Combo op waarin hij piano speelde. Na de middelbare school studeerde hij aan het Amsterdams Muzieklyceum piano en fluit.

Halverwege de jaren zestig was hij pianist bij de cabaretgroep Lurelei. Hij begon toen intensiever te componeren. Hij schreef onder andere voor Gerard Cox en Jasperina de Jong. De meeste van de composities werden opgenomen door geluidstechnicus Dick Bakker. Het bekendst werd Van Otterloo door de filmmuziek bij succesvolle Nederlandse speelfilms als Turks Fruit (1973), Help! De dokter verzuipt... (1974), Keetje Tippel (1975), Soldaat van Oranje (1977), Grijpstra en de Gier (1979) en Op hoop van zegen (1986). Hij ontving tweemaal een Edison, eenmaal in 1971 en in 1988. In 1975 kreeg hij een Gouden Harp van Conamus.

Op 1 september 1980 werd hij benoemd tot chef-dirigent van het Metropole Orkest als opvolger van Dolf van der Linden. Hij ontsloeg al snel de verouderde ritmesectie en nam nieuwe, moderne musici in dienst. Tussen 1980 en 1987 was hij vijfmaal dirigent bij de Nederlandse bijdragen aan het Eurovisiesongfestival, bij de liedjes Amsterdam (1980), Het is een wonder (1981), Jij en ik (1982), Ik hou van jou (1984) en Rechtop in de wind (1987).

Van Otterloo kreeg op nog jonge leeftijd longvlieskanker. In 1983 werd bij hem een tumor verwijderd, maar de ziekte keerde later terug. Hij bleef zo lang mogelijk aan het werk, tot uiteindelijk de musici van het Metropole Orkest het niet langer konden aanzien en aandrongen op zijn terugtreden. Hij overleed in 1988 op de leeftijd van 46 jaar en werd begraven op de begraafplaats Den en Rust in Bilthoven.

EERSTVOLGENDE ACTIVITEITEN

17-11Sassenheim, OptredenPTB
17-11Sassenheim, StreetparadeJEB
18-11Haarlem, StreetparadeJEB
24-11Wijk aan Zee, StreetparadeJEB
24-11Noordwijkerhout, OptredenPTB
25-11Noordwijkerhout, OptredenPTB
08-12Delft, OptredenACB
11-12Delft, OptredenACB
15-12Groesbeek, OptredenACB
16-12Lelystad, OptredenACB

TWITTER

FACEBOOK